Wat zijn mijn carrièrekansen als gevolg van decarona crisis

Had iemand zich voor kunnen stellen wat er dit jaar op ons af zou komen, op het moment dat we het begin van 2020 vierden? Het zou immers een prachtig jaar worden vol met mooie (sport-)evenementen. De kredietcrisis leek decennia geleden. Alles en iedereen draaide weer als “een tierelier”.

Op de arbeidsmarkt was ook zeer duidelijk merkbaar dat de schroom om te switchen (weer) was verdwenen. Er werden mooie carrièrestappen gemaakt, we durfden weer ouderwets risico te nemen en werden veelal heel veel beter van een zakelijke overstap. Kortom: de arbeidsmarkt bloeide op als de tulpen in De Keukenhof.

Maar toen was er dat moment dat alles omsloeg. De Corona crisis is een feit en gooit letterlijk ons land op slot. Een bizarre situatie die tot op de dag van vandaag onwerkelijk aanvoelt voor velen.

De reacties die wij ontvangen vanuit onze klanten in de IT-sector zijn uiteenlopend; van het direct intrekken van alle openstaande vacatures en in sommige gevallen nog grondigere maatregelen aangaande het bestaande personeelsbestand, tot bestaande én nieuwe klanten die juist nu urgentie (blijven) toekennen aan het werven van kandidaten voor de key posities die in een ingezette bedrijfskoers nodig zijn en blijven.

In de gesprekken met (potentiële) kandidaten werd ons vaak gevraagd of het juist nu verstandig was om een zakelijke overstap te maken. Een prangende kwestie met mogelijk grote impact op het al dan niet aangaan van kansen in een loopbaan. Vanzelfsprekend is dit niet generiek te beantwoorden. Het ideale moment om te switchen van werkgever is natuurlijk persoonlijk en afhankelijk van vele factoren.

In praktijk zien wij dat de organisaties die blijven werven, dit weloverwogen en vol overtuiging doen. Zij houden, soms zelfs meer dan normaal, rekening met de risico’s voor de aan te trekken nieuwe medewerkers die het in deze onzekere tijd ook aandurven om hun bestaande zekerheden op te geven. Oftewel: de vacatures die er nu zijn of bijkomen bieden minimaal dezelfde zekerheid als in “normale tijden”. Daarbij in het achterhoofd genomen dat veel professionals zich juist nu extra (moeten) blijven focussen op het behalen van hun doelstellingen in hun huidige job, daar alle zeilen voor bijzetten en dus geen “stap naar buiten” overwegen. Hierdoor zullen de meest positieve omdenkers de kansen in een sollicitatieproces zelfs zien toenemen.

Ons advies is dan ook; schuif ambities nooit aan de kant en blijf te allen tijde gericht op loopbaankansen, ook nu!

Stay safe en maak carrière

Voor (vrijblijvend) advies op het gebied van recruitment, zijn wij zoals altijd bereikbaar voor zowel opdrachtgevers als kandidaten op 020-5206547 of via info@group020.com. Voor de meest actuele vacatures: www.group020.com

Impactcreëren

YourChallenge