Interviewen viavideo bellen

Hoe zorg ik voor een succesvol interview viavideo bellen? Video bellen?

Bij het krijgen van een nieuwe baan is het interview wel het belangrijkste om daaraan bij te dragen. Tijdens dat interview moet jij je dus zo goed mogelijk kunnen presenteren. In een tijd waarin face to face contact beperkt is, wordt solliciteren er niet gemakkelijker op.

Gelukkig is er de mogelijkheid van video bellen. Iets wat steeds meer wordt gedaan en wat ook bij sollicitatiegesprekken tot uitstekende resultaten kan leiden. Een goede voorbereiding is heel belangrijk omdat je rekening moet houden met bijzondere omstandigheden.

Om dit goed te laten verlopen, willen we je graag 10 tips geven om jezelf op de beste manier te kunnen presenteren:

  1. Stem bij het maken van de afspraak af van welke dienst of programma gebruikt gemaakt gaat worden. Meestal zal jij degene zijn die uitgenodigd wordt.
  2. Zorg dat je goed bereikbaar bent. Je wilt voorkomen dat degene die je uitnodigt meerdere keren moet inbellen of lang moet wachten om verbinding met jou te krijgen.
  3. Zorg ervoor dat je de camera op een goede hoogte zet. De camera van de laptop filmt je gezicht nl. een beetje van onder. Voorkom dus het “neusgaten” effect. Zet de laptop eventueel wat hoger met behulp van een paar boeken.
  4. Laat de zon niet van achteren op de computer schijnen. Die zou ervoor kunnen zorgen dat jij een zwarte schaduw wordt. Het prettigst is om bij daglicht te zitten, is het wat schemerig, plaats dan een lamp achter de computer.
  5. Zorg voor een goede achtergrond. Deze mag niet te veel afleiden. Om te voorkomen dat er andere personen door het beeld lopen is het goed om alleen te gaan zitten en de deur dicht te doen. Denk erom dat de plaats waar je zit ook een beeld geeft van je woonomgeving. Enige professionaliteit is hier noodzakelijk om het juiste beeld te creëren.
  6. Om niet afgeleid te worden van andere geluiden is het gebruik van een headset soms aan te raden. Schakel tijdens het gesprek andere bronnen van geluid zo veel mogelijk uit. Niet alleen de hond die blaft, maar ook binnenkomende berichten op je computer of telefoon.
  7. Spreek duidelijk en rustig. In een videogesprek is vertraging mogelijk.
  8. Let op je houding en zorg ervoor dat je relaxt en tegelijk actief overkomt. Het is ook prettig voor je gesprekspartner om iets van je lichaamstaal mee te krijgen. Non verbale communicatie mag je nooit onderschatten.
  9. Focus je op het gesprek. Ga geen andere dingen doen en hou contact met het scherm waar de camera in zit.
  10. Ook al ben je thuis en werk je in een jogging pak, let erop dat het goed is dat de kleding die voor de camera te zien is, de kleding is die je tijdens je werk normaal ook draagt.Deze tips lijken wellicht “open deuren”. Toch ervaren wij dat in de interviews die wij op deze manier afnemen, het nog best een uitdaging is om met video bellen een professionele indruk achter te laten.

We hopen dat onze 10 tips bijdragen tot een succesvol sollicitatiegesprek.

Vrijblijvend advies?

Voor vrijblijvend advies op het gebied van recruitment, zijn wij zoals altijd bereikbaar voor zowel opdrachtgevers als kandidaten op 020-5206547 of via info@group020.com. Voor de meest actuele vacatures: group020.com.

Impactcreëren

YourChallenge